Управител на ООД. Договори

Управител на ООД. Договор

за управление и трудов договор  регистрация на фирма, управител, договор за управление, счетводни услуги, счетоводна къща, софия, русе, оод, бургас, пловдив

 

 

Въпрос:

Здравейте! 
С мои съдружници ни предстои да пристъпим към регистрация на фирма ( ООД ), която ще се занимава с архитектурно проектиране. 
Въпросът ми е възможно ли е лицето, посочено като управител на новорегистрираната фирма, едновременно със задълженията си в ООД, да работи при друг работодател на половин работен ден?
А също как ще стои въпросът със здравните осигуровки на това лице?

 

Отговор:

Здравейте,

Напълно прави сте, че още при самата регистрация на фирма се избира управител, който да взема решения и да се подписва под докуманти от името на фирмата. Управителя на фирмата ( ООД ) обаче се осигурява по договор за управление, който се различава от трудовия договор по няколко неща. Основното в случая е, че той няма работно време в ООД и няма конфликт с едновременното полагане на труд по трудов договор, дори същия да е на 8 часов работен ден.

За получаваното възнаграждение по договор за управление се дължат осигурителни вноски ( не само здравни ) върху минималния осигурителен доход. В случаят с избраната от Вас дейност „архитектурно проектиране”, прагът ще бъде  970 лв. Такъв е осигурителният праг, дори и договореното възнаграждение за управителя да е по-малко от минималния осигурителен доход. Особеното е, че сбора от осигурителните доходи на различни основания не може да надхвърля сумата от 2600 лв. Ннапример ако по трудов договор лицето е осигурено на 1900 лв., то по договора за управление осигурителния доход не може да надхвърли 700 лв., дори възнаграждението което получава като управител да е 1500 лв.

Надяваме се сме изяснили основните моменти с осигураването на управителя на различни основания в новорегистрирана фирма.

Поздрави.




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден