Регистрация на ЕООД. Въпроси

Регистрация на ЕООД. Въпроси  регистрация на фирма, счетоводни услуги, регистрация на еоод, счетоводител, счетоводна къща, софия, русе, пловдив, бургас

 

Въпрос:

Здравейте, искам да направя регистрация на ЕООД и имам няколко въпроса :
1.Мога ли аз да бъда едновременно собственик и управител в новорегистрираната фирма? 
2.Задължително ли е да се осигурявам? В момента работя и фирмата ще ми е странично занимание. 
3.Може ли да направя регистрация на фирма и за момента да не извършвам дейност, тъй като заради работата си не мога да отделя достатъчно време и нещата ще се проточат? 
4.Ако ще трябва задължително да се осигурявам, проблем ли е че вече работя на едно място? 
Благодаря!

 

Отговор:

Здравейте,

1. След като направите регистрцаия на фирма,  можете да сте едноличен собственик на капитала в ЕООД или съдружник в ООД и да сте в същото време и управител.

2. Ако сте само съдружник, без да сте управител и не участвате по никакъв начин в дейността на дружеството, тогава не е задължително да се осигурявате. Но ако сте управител, то тогава задължително ще трябва да се осигурявате ( като управител с възнаграждение или като Самоосигуряващо се лице (С.О.Л). Факта, че се осигурявате в момента на трудов договор не означава че не трябва да се осигурявате по някакъв начин след като направите регистрация на ЕООД - то. Ако обаче по трудовия договор се осигурявате на максималния осигурителен доход от 2600 лв., то тогава няма да се осигурявате в новото си дружество.

3. Да, можете да направите регистрация на фирма , но ако то не действа няма да се подава декларация за започване на дейността и осигуряването ( дружеството Ви стои "замразено").

4. Както уточнихме по-горе, ако се осигурявате на трудов договор под 2600 лв. ще трябва да се осигурявате в новото си дружество при условията по т.2.

Надяваме се да сме били полезни

Поздрави.




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден