Възстановяваме ДДС без проверка и по-бързо от 1 септември.

Възстановяваме ДДС без проверка счетоводна къща, счетоводни услуги, ДДС, възстановяване на ДДС, София, Русе, Бургас

и по-бързо от 1 септември.

 

Последните промени  в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс правят възможно облекченият ред за възстановяване на подоходен и местен данък да може да се приложи и за Данък върху добавената стойност. Така от 1 септември от Агенцията за приходите ще възстановяват ДДС по-бързо и без проверка, на отговарящи на конкретни условия фирми.

Новата опростена процедура за възстановяване на ДДС ще достъпна само за фирми, които са определени предварително от НАП като „ниско-рискови”. Освен това при тези фирми не трябва да се налага и прихващане с други изискуеми задължения. Това означава, че само дружествата които нямат неплатени задължения към държавната хазна, ще могат да очакват без проверка своите пари по новата процедура.

Друго задължително условие за фирма, желаеща да се възползва от облекчения ред е да посочи в справката-декларация валидна банкова сметка в лека, по която да бъде възстановена сумата. От началото на месеца, софтуера за електронни услуги на НАП, дава възможност на фирмите подаващи документи по интернет, да посочат и банкова сметка за възстановяване на средствата, заедно със декларираната за възстановяване сума. От приходната агенция отчитат, че процентът на фирмите, които подават по електронен път месечните си декларации по ДДС е почти 100.

Рискът от опитите за нарушения и неспазване на данъчното законодателство ще бъде оценяван то определени утвърдени критерии, прилагане на автоматичен принцип за всички задължени лица. Такива например ще са наличие на данни за участие в схеми за измами с ДДС или други практики, ощетяващи бюджета. От приходната агенция все пак запазват в тайна конкретните критерии и тяхната тежест в оценката на исканията за възстановяване на данъка. 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден